Απεντόμωση

Η απαλλαγή ενός χώρου από ανεπιθύμητα έντομα που επιτυγχάνεται χωρίς κανέναν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων που διαμένουν στο χώρο ή του κατοικίδιου με ποικίλους οικολογικούς τρόπους. Οι τρόποι με τους οποίους γίνεται η απεντόμωση δεν είναι πάντα οι ίδιοι αλλά ποικίλλουν και εξαρτόνται από το έντομο το οποίο θέλουμε να καταπολεμήσουμε και από τον χώρο στον οποίο θέλουμε να κάνουμε την εφαρμογή.

Οι κατσαρίδες είναι βαδιστικά έντομα αλλά πολλά είδη έχουν την ικανότητα να πετούν. Είναι γνωστοί φορείς σοβαρών ασθενειών, όπως της σαλμονέλας, της δυσεντερίας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου. Μπορούν τέλος να τραφούν σχεδόν από οποιαδήποτε οργανική ουσία,  ανεξάρτητα από το πόσο ωφέλιμη είναι.Τρία είναι τα είδη κατσαρίδας που απαντώνται στη χώρα μας :
Γερμανική κατσαρίδα  (blatella germanica)Η γερμανική κατσαρίδα  (blatella germanica),  το μήκος της οποίας φτάνει τα 15χιλ., έχει καστανόξανθο χρώμα με διάρκεια ζωής 3 μήνες.
Αμερικάνικη κατσαρίδα (periplanetta Americana)Αμερικάνικη κατσαρίδα (periplanetta Americana).  Το μήκος της φτάνει τα 40 χιλ., με καστανοκόκκινο χρώμα και διάρκεια ζωής ένα έτος.
Ασιατική κατσαρίδα (blatta orientalis) H ασιατική κατσαρίδα. Το μήκος της φτάνει τα 30 χιλ., έχει μαύρο χρώμα και ζει από έναν έως οκτώ μήνες.
Τρόποι καταπολέμησης Κατσαρίδων : 1) Με ειδικό ετοιμόχρηστο, οικολογικό,  τροφοελκυστικό δόλωμα σε μορφή GEL2) Με κατευθυνόμενους ψεκασμούς με ειδικό οικολογικό σκεύασμα που δρουν στο νευρικό σύστημα του εντόμου

Οι θηλυκοί κοριοί μπορούν να αποθέσουν στην διάρκεια της ζωής τους πάνω από 500 αυγά και με συχνότητα μέχρι 5 αυγών ανά ημέρα. Τα αυγά είναι άσπρα κολλώδη καταρχάς και τόσο μικρά όσο το μέγεθος της σκόνης. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να μας τσιμπά μέχρι και 10 λεπτά ή περισσότερο και να καταναλώνει μέχρι 6 φορές το βάρος του σε αίμα. Αρκετά συχνά το θύμα του δεν συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά

 

Τρόποι καταπολέμησης : 

1) Με ειδικό εκνεφωτήρα.

2) Με κατευθυνόμενο ψεκασμό.

 

3) Με υποκαπνισμό πυρεθρινοειδών σκευασμάτων.

Οι θηλυκοί ψύλλοι μπορούν να εναποθέσουν έως και 50 αυγά ημερησίως και 2000 αυγά στη διάρκεια της ζωής τους  Ο ενήλικος ψύλλος ζει από 2 έως 6 εβδομάδες και οι ιδανικότερες συνθήκες εκκόλαυσης των αυγών είναι 18 – 30 οC και υγρασία 70-80 %. . Τα αυγά αυτά δεν προσκολλώνται στο σώμα του ξενιστή, αλλά διασκορπίζονται στο χώρο.

Τρόποι καταπολέμησης :

1) Με ειδικό εκνεφωτήρα (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου)

 

2) Με κατευθυνόμενο ψεκασμό

3) Με υποκαπνισμό πυρεθρινοειδών σκευασμάτων

Έχουν συνήθως χρώμα καφέ έως μαύρο, αλλά υπάρχουν και μερικά είδη που έχουν χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο ή άσπρο. Είναι πολύ δυνατά έντομα και μπορούν να σηκώσουν έως 25 φορές το βάρος τους, με μέση διάρκεια ζωής ενός μυρμηγκιού να είναι 45-60 ημέρες. Είναι ικανά να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση τροφής και ακόμα και οι καθαρότεροι χώροι μπορεί να έχουν υπολείμματα τροφών οπότε και μπορεί να εισβάλει μεγάλος πληθυσμός με αποτέλεσμα για την απομάκρυνσή τους να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.

Τρόποι καταπολέμησης :

1) Εφαρμογή ειδικών τροφοελκυστικών Gel

2) Κατευθυνόμενοι ψεκασμοί πυρεθρινοειδών σκευασμάτων

Τα κουνούπια αναπαράγονται αποκλειστικά μέσα στο νερό. Επομένως οι εστίες που αναπτύσσονται  είναι τα στεκούμενα νερά (ορυζώνες, έλη, λίμνες, δέλτα ποταμών, κλπ ). Η καταπολέμησή τους πρέπει να ξεκινήσει λοιπόν από τις εστίες αυτές και μάλιστα νωρίς την άνοιξη πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι προνυμφοκτόνα και καταπολεμούν το προνυμφικό του στάδιο του εντόμου που βρίσκεται μέσα στο νερό. Η πλήρης εξάλειψη των εντόμων αυτών  είναι πρακτικά αδύνατη λόγω της γενικής ύπαρξής τους, λόγω της ικανότητάς τους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις πετώντας και της ταχύτατης αναπαραγωγής τους.

 

Τρόποι καταπολέμησης : 

1) Με ειδικούς εκνεφωτήρες ευρέων ψεκασμών

2) Με κατευθυνόμενους ψεκασμούς εντομοκτόνων και προνυμφοκτόνων σκευασμάτων

Instagram